Heb jij je gedachten al door de wasstraat gehaald?

By: Herman Beuker / Rutger van Drongelen 07-04-2015

Categories:Persoonlijke ontwikkeling, Training & Coaching,

blog_image:joppor_14284198155523f4e773686.jpg:end_blog_image

 

De klacht van het hoofd van de afdeling was dat zijn medewerkers niet vooruit te branden waren. Niet gemotiveerd en te lui om een stap te verzetten. Zo omschreef hij de mensen van zijn team.

Je zou het eigenlijk eens moeten meemaken om te zien wat ik bedoel, zei hij tegen mij.
Een week later zat ik aan een tafel, te midden van het team.
Het hoofd van de afdeling somde een lijstje op van de werkzaamheden die de komende week gedaan moesten worden.
Op het moment dat hij het lijstje pakte, zag ik de aandacht verslappen bij de mensen om mij heen. Bij elk punt wat werd opgenoemd, kwam de vraag: vrijwilligers?
Niemand reageerde.
Bij het laatste punt aangekomen, keek het hoofd nog één keer rond. Is er dan niemand die dit op zich wil nemen? Nee, bedankt, dan doe ik het zelf wel.
Ik ben blij dat je het nu zelf hebt meegemaakt, zei hij na de vergadering. Zie je nu wat ik bedoel? Ze zijn niet vooruit te branden.
Nu doe je het zelf allemaal, zei ik, gaat dat vaker zo? Elke keer, antwoordde hij.

Bij doorvragen bleek dat hij z’n hele leven al zo reageerde. Twee keer vragen en dan de reactie: dan doe ik het zelf wel. Zo maar een gedachte. Zo maar een oud besluit, dat hij maar blijft herhalen en herhalen.

Oude besluiten en opdrachten

Het zijn de pasklare oplossingen die jou ogenschijnlijk veel denkwerk besparen. In het verleden hebben zij dat zeker gedaan, want daar ontlenen ze hun bestaansrecht aan. Vergelijk het met een simpele situatie: je ziet bij de bakker een lange rij mensen staan. Draai jij je om of sluit je achteraan en wacht je geduldig tot je aan de beurt bent? Voor welke oplossing je ook kiest, je doet dit met een onbewuste gedachte. De vraag is: hoe vrij ben je op dat moment in je keuze? Maak jij de keuze, of wordt deze bepaald door een oude gedachte?

Een besluit is een oplossing, die je ooit hebt bedacht in een bepaalde situatie. Iedereen heeft in het verleden talloze besluiten genomen. Een besluit is in die bepaalde situatie de beste keuze die je toen kon maken. Op dat moment, met de vermogens die je toen ter beschikking had. Het hoeft niet een zelf bedacht besluit te zijn. Ook je omgeving - bijvoorbeeld je ouders, leraren, familie of andere sleutelfiguren in je leven - kunnen besluiten op jou overgebracht hebben.

Wat past bij jou?

De integratie van die besluiten in je denken heb jij uiteindelijk zelf gedaan. Als vroeger je ouders het heel belangrijk vonden dat je afmaakte waar je aan begon, dan is het heel goed mogelijk dat je die norm de rest van je leven als besluit meeneemt. Op zich kan dat besluit goed werken. Maar stel bijvoorbeeld dat je op latere leeftijd aan een studie begint. Later blijkt, dat die studie totaal niet bij je past. Met hangen en wurgen kun je de studie voortzetten op grond van de norm die je van je ouders meekreeg, je moet altijd afmaken waar je aan begonnen bent. Of je kunt het besluit herwaarderen met de vragen past deze norm nog bij mij? heb ik deze norm nog nodig?.

Besluiten als kerngedachten heb je ooit genomen of overgenomen om jezelf te beschermen. Je kunt bijvoorbeeld ooit het besluit genomen hebben, om niet snel meer iemand te vertrouwen. Je hebt gemerkt dat er achter je rug om geroddeld werd of dat vrienden geen vrienden bleken te zijn. In je benadering van mensen zal na het besluit wantrouwen centraal staan. Daardoor kun je waardevolle relaties missen, want het besluit zal niet in iedere situatie terecht zijn.

Wie bepaalt, jij of jouw gedachten?

Soms doen mensen op grond van het besluit dan houd ik mijn mond maar dagenlang hun mond niet open. Een ander voorbeeld is, dat je ooit het besluit genomen hebt om altijd voor iedereen klaar te staan. Dit besluit kan genomen zijn toen je een goed gevoel kreeg als je iets voor een ander deed. Maar dan komt je buurvrouw iedere avond langs om te praten over haar problemen. Eigenlijk heb je daar na zes keer absoluut geen zin meer in. Maar het besluit zorgt ervoor, dat je toch in een positie zit die je niet wilt. Zonder heroverweging van het besluit heb je bijna geen keuze meer om datgene te doen wat op dat moment het beste bij je past.

Interesse in een gratis e-book? Download hier