Solliciteren: vergroot je kansen door vragen te stellen!

Henkjan Visser 14-11-2017 17:24
Categorieën: Commercie, sales, Persoonlijke ontwikkeling, Recruitment

blog_image:article_joppor_15106767575a0b19159330d.jpg:end_blog_image

Als recruiter heb ik de ervaring dat sollicitanten de neiging hebben zich afwachtend op te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Begrijpelijk, want als sollicitant ben je immers afhankelijk van het oordeel van degene aan de overkant van de tafel, die bepaalt of je wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Een afwachtende en afhankelijke opstelling is echter meestal niet de juiste houding voor een positief resultaat.
Mijn ervaring leert dat kandidaten die veel vragen stellen en positief kritisch zijn omdat ze niet alles voor zoete koek slikken, de beste kansen hebben op een vervolg.

Waarom?
Een kandidaat die veel vragen stelt (en die vragen op papier uitschrijft en meeneemt) laat blijken dat hij/zij zich goed heeft voorbereid en daarom gemotiveerd is voor de openstaande functie. Het is bovendien veel beter indirect te laten blijken/ bewijs te leveren dat je gemotiveerd bent in plaats van het te zeggen.
Door het stellen van kritische vragen creëer je gelijkwaardigheid in het gesprek. Enerzijds ben je enthousiast en gemotiveerd voor de functie en het bedrijf, anderzijds maak je duidelijk dat de antwoorden op jouw vragen bepalen of je überhaupt wel in dienst wil treden, net zoals de interviewer probeert te bepalen of jij de juiste man/vrouw bent. Chargerend: door het stellen van goede kritische vragen creëer je zweetdruppels op het voorhoofd van degene die jouw interviewt en word je een veel aantrekkelijker kandidaat!

Vragen die je stelt moeten relevant zijn en je moet dan ook, bij wijze van spreken, kunnen uitleggen waarom je de vraag stelt. Deze vragen bepalen immers of je wel/niet bij een organisatie in dienst wil treden.

Een aantal voorbeelden:

• Waarom is mijn voorganger vertrokken?
• Wat kan ik in deze functie voor het bedrijf betekenen/bereiken?
• Wie zijn mijn collega’s en hoe gaan jullie met elkaar om?
• Hoe zou u mijn toekomstige baas omschrijven?
• Hoe worden beslissingen genomen en staan jullie open voor kritiek?
• Halen mijn collega’s hun targets? Haalt mijn afdeling/ groep de gestelde targets?
• Hoe lang is mijn voorganger in dienst geweest?
• Wat is de grootste uitdaging in deze functie?
• Zijn er studiemogelijkheden en wat houden die in? Welke voorwaarden gelden hiervoor?

Er wordt je altijd aan het einde van het gesprek gevraagd of je nog vragen hebt: kijk rustig je vragenlijstje na en wanneer al je vragen zijn beantwoord zeg je “dank u, al mijn vragen zijn beantwoord”

Vraag altijd aan het eind van het gesprek wat je gesprekspartner van het gesprek vond. Probeer te achterhalen of je door bent naar de volgende ronde. Waarom zou je wachten? Of je daadwerkelijk een antwoord krijgt is uiteraard niet zeker maar niemand zal je verwijten dat je het probeert!

Heb je vragen? Bel of mail mij: 0620574803/ henkjan@jopportunity.nl