Ik mis Louis van Gaal!

Herman Beuker/Rutger van Drongelen 7-12-2015 17:31
Categorieën: Commercie, sales

blog_image:joppor_14495075795665bafb335c8.png:end_blog_image

Danny Blind, de trainer van het Nederlands elftal. Dat is zo’n man waarvan de motivatiebehoeften moeilijk zijn in te schatten. De behoefte ‘intern gemotiveerd’ is er een die redelijk merkbaar is, want Danny Blind lijkt behoefte te hebben aan resultaat. Het gaat hem dan ook zo te zien en te horen meer om het spel dan om de spelers. Maar bij geen van zijn zes motivatiebehoeften knalt het echt. Geen een behoefte is zó sterk aanwezig dat het gelijk opvalt.

Bij de motivatiebehoeften gaat het om de mate waarin een behoefte bij iemand aanwezig is. Is die duidelijk aanwezig dan is het zichtbaar in het gedrag en de manier van reageren en het is hoorbaar in de communicatie. In dat opzicht mis ik Louis van Gaal.

Bij Louis van Gaal was het tenminste duidelijk

Heb je ooit contact met hem (Louis), kom je hem ooit tegen, hier wat tips om met hem om te gaan. 

*  Het gaat hem om het spel, de regels, de tactiek. Praat dan niet te lang over hoe het met hem gaat, dus op de relatietour. Product gericht als Louis is moet het vooral ergens over gaan. Echt contact met hem heb je via een onderwerp. Voetbal dus. 
*  Benaderend, dat is hij ook en duidelijk. Louis stapt erop af. Gaat geen discussie uit de weg. Allemaal kenmerken van benaderend. 
*  Wat je ook niet moet doen, is zeggen dat je iets moeilijk vindt of ergens tegenop ziet. Je gaat er voor. Alles of niets. Je neemt risico. Hoe benaderend kan een mens zijn. Dat is Louis. 
*  Louis van Gaal is gericht op verschillen. Het moet allemaal wel kloppen voor hem. Hij blijft, zoals een duidelijke verschilzoeker doet, haken op dat wat niet goed is, op dat wat niet klopt. Let dus goed op dat wat je zegt ook klopt. 
*  Praat meer over zijn behaalde resultaten en minder over hem als persoon. Hij is namelijk meer intern gemotiveerd. Het was een leuke wedstrijd, daar koopt hij niets voor. Een overwinning, dat is een goede of geweldige wedstrijd. High five. 
*  Hoe duidelijk kan je een moeter herkennen. Veel, heel veel moet bij Louis. Dan moet je wel consequent zijn. Je moet wel luisteren. Je moet wel opletten. Dat moet jij je wel goed voorbereiden. Een moeter voor zichzelf en een moeter voor anderen. 
*  Wat je ook niet moet doen, is onduidelijk zijn. Een opmerking als: kijk maar wat je doet en elke opmerking waarbij je de keuze bij hem legt, stuit op de behoefte van de moeter aan duidelijkheid. Daar kan Louis namelijk helemaal niets mee. Moet het nou of moet het nou niet? 
*  Auditief is zijn zintuiglijk communicatiekenmerk. Auditief en dan ook nog piekend. Dat heb ik niet gezegd. Je luistert niet. Dat is auditief. Ga vooral niet zeggen dat je dat ook zo bedoelde, want dan ben je aan de beurt. Het gaat voor Louis als auditieve om de letterlijke woorden, om wat letterlijk gezegd is. Andere woorden, of op een andere manier iets herhalen kan bij Louis niet zomaar. Wat je dan kunt verwachten is een reactie als: dat zeg ik niet, je moet wel luisteren. Hoeveel keer moet ik het nog zeggen?


Danny Blind, ik weet het niet. Moeilijk in te schatten. Aan zijn reacties te zien lijkt hij meer Intern gemotiveerd. De duidelijke glimlach bij een compliment, wat de meer extern gemotiveerde kenmerkt, is bij hem zelden zichtbaar. Danny Blind lijkt meer vermijdend dan benaderend door zijn keuze om vast te houden aan patronen in het spel en de opstelling. Hij lijkt meer gericht op overeenkomsten, de grote lijn, de helikopterview.

Danny Blind, een man met weinig pieken.

Herman Beuker is de drijvende kracht achter de School voor Praktische Menskunde, Rutger van Drongelen is oprichter van Jopportunity Executive Search

blog_image:joppor_14495074465665ba76904cf.jpg:end_blog_image