Stel jezelf haalbare doelen
Stel jezelf haalbare doelen
1. Gebruik je energie goed bij het vinden van een baan. Doe wat binnen je vermogen ligt.
Je kan er veel mee bezig zijn, met het doel: vinden van de juiste baan. De manier waarop je er mee bezig bent, kan echter het verschil maken. Bezig zijn in de zin van de mate van energie die je erin steekt.
Elk doel, wat je helemaal alleen kunt halen, ligt binnen jouw vermogen. Zo gauw een ander erbij betrokken is, zorgt dat ervoor dat daarmee het halen van het doel voor een deel afhankelijk wordt van de ander. Daarin kan de oorzaak liggen dat je jouw gestelde doel niet kunt halen.
Doelen die wél binnen je vermogen liggen
Neem bijvoorbeeld de gedachte ´ik wil verder groeien in mijn vakgebied´. Het is een doel wat binnen je vermogen ligt. Een opleiding, stage, of een cursus zijn allemaal subdoelen om het grote doel te halen.
Doelen die niet binnen je vermogen liggen
Mijn doel is een leuke baan, is een doel wat niet binnen je vermogen ligt, omdat je afhankelijk bent van anderen en situaties om dit doel te kunnen halen. De mensen waarbij je solliciteert, bijvoorbeeld. Aan de hand van dit gegeven, weet je dus al van tevoren dat het niet zeker is dat je het gestelde doel haalt. Dit zou al een moment kunnen zijn dat je jouw doel herformuleert, zodat het wel binnen jouw vermogen komt.
Een doel wat je helemaal alleen kunt halen. Een eventuele teleurstelling heb je daarmee in eigen hand.
Op weg naar jouw doel
Herformuleer het doel ´ik wil een leuke baan´ in ´ik ga tien sollicitatiebrieven wegsturen´ en je hebt een doel wat binnen je vermogen ligt. Dat doel kun je helemaal alleen halen. Op het moment dat je de brieven hebt verstuurd, heb je jouw doel gehaald. Feitelijk is het een subdoel, want die leuke baan wil je natuurlijk nog wel graag hebben. Het subdoel zorgt ervoor dat je op weg gaat en dat levert doorgaans een prettig gevoel op. Je bent in beweging.
Of het nou in je privéleven is of in een werksituatie, op deze manier je doelen bekijken op haalbaarheid levert minder energieverlies en ook minder teleurstellingen op.
2. Wat je beter niet kunt doen, op weg naar een sollicitatiegesprek
Misschien herken je het, op weg naar een sollicitatiegesprek. ´Als ze dit vragen, dan zeg ik dat en als ze dat vragen, dan zeg ik dit´. Het is een manier van bezig zijn met het komende gesprek. Misschien voel je je zekerder, omdat je alle antwoorden wel weet op al die vragen die ze je kunnen stellen. Als je het gevoel hebt dat dit je helpt, dan moet je er gewoon mee doorgaan. Het nadeel is en blijft, dat de zekerheid die je hebt opgebouwd met één vraag weggevaagd kan worden. Met de vraag die je niet had verwacht, die je niet had kunnen verzinnen. Dan kan die zekerheid omslaan in onzekerheid. Focus je daarom meer op jezelf op weg naar een gesprek. Op hoe je eigenlijk bent. Daarmee verklein je het risico dat je iemand neerzet en door de mand valt.
3. Wat je beter wel kunt doen, op weg naar een sollicitatiegesprek
Wanneer je zo goed als zeker bent dat jouw kennis en kunde voor deze baan voldoende is, steek dan je energie in hoe je bent. Doe de voorbereiding voor dat je op weg gaat.
1) Wat je beter niet kunt doen, na het sollicitatiegesprek
Je denkt na over het gesprek en zet alles nog eens op een rijtje. De reactie van de interviewer(s), jouw inbreng en de kans die je maakt. De val van zo’n denkproces zit in de conclusies. Er van uitgaande dat je geen zekerheid krijgt dat je aangenomen of afgewezen bent, is elke conclusie voorbarig.
2) Wat je beter wel kunt doen, na het sollicitatiegesprek
´Ik weet het niet´ is de enige conclusie die aansluit op de werkelijkheid. Het alternatief is dat je het wel denkt te weten, met de nadruk op denkt. ‘Het zou wel raar zijn als het anders zou lopen’, is een gedachte die kan opkomen.
Je weet het niet, je kan het niet weten. Het is de enige conclusie die aansluit op de werkelijkheid en je tegelijkertijd de mogelijkheid geeft om het los te laten. Je energie steken in de dingen die je wel weet. Bijvoorbeeld de volgende sollicitatiebrief.